Beräkna bilskatt

Hur ska man beräkna sin bilskatt? Att ha en bil är en ganska dyr historia där väldigt många merkostnader alltid dyker upp. Bilskatt är en sådan. Trafikförsäkring en annan och därtill så kommer även saker som vinterdäck, reparationer, bilservice och besiktningar att behöva betalas. Till detta, naturligtvis, även en bränsleförbrukning som är långt ifrån gratis.

En annan sak som definitivt påverkar är det faktum att du aldrig kan göra en bra bilaffär. En sanning med viss modifikation och med vissa undantag, givetvis - men för de allra flesta så kommer bilköpet att vara en förlustaffär. Redan då du kör ut den från parkeringen hos bilhandlaren så har värdet minskat markant och de första meter du kör är de dyraste sådana du någonsin kommer att åka.

Så räknar du ut din bilskatt

Det finns en tumregel för hur pass mycket skatt du måste betala för din bil. Ju äldre bil du har - desto mer måste du betala i skatt. Det gör att moderna bilar är billigare och detta som en följd av att deras bränsleförbrukning och deras utsläpp är mindre. Genom att man som ägare av en mer modern bil får betala mindre skatt så uppmuntras man också - inför ett bilköp - att välja bilar som ger mindre utsläpp. Något som alltså bidrar till en bättre miljö och ett bättre klimat.

Faktorer som spelar roll i hur mycket skatt man som bilägare får betala är exempelvis bilens ålder, bilens vikt och hur pass stort utsläpp av koldioxid - per mil - bilen i fråga har. Det senare - koldioxidutsläppet - är värt att nämna. Bilar tillverkade efter 2006 beskattas utifrån hur mycket koldioxid de släpper ifrån sig vid blandad körning.

Är du nyfiken på din bilskatt eller intresserad av hur mycket andra bilägare får betala? På Transportstyrelsens hemsida kan du enkelt räkna ut bilskatt och även tillskansa dig mer värdefull fakta som du kan grunda exempelvis ditt nästa bilköp på.

Miljöbilar - vad är det?

Skatt behöver inte betalas för alla fordon. Mopeder och snöskotrar är två exempel på fordon som är skattebefriade. Detsamma gäller för fordon - bilar - som är äldre än 30 år behöver man heller inte betala skatt för. Samma sak gäller avställda bilar.

Du har säkerligen också hört talas om miljöbilar. En miljöbil har idag annorlunda regler för att den ska klassas som skattebefriad. De nya reglerna - från 2018 - kallas för Bonus-Malus och detta innebär rent praktiskt att bara elbilar och hybridbilar kan klassas som miljöbil.

Det är således dessa som du slipper betala skatt för och då också under en viss tid som gäller för de första fem åren. Men, som sagt. Därefter så kan din skatt bli lägre som en följd av att din bil släpper ifrån sig mindre avgaser och koldioxid så även där finns en vinst att hämta i att välja mer miljövänliga fordon.

Välkommen till bilgrejer.se!

Vi som ligger bakom den här sidan har ett brinnande intresse av fordon i allmänhet och av bilar i synnerhet. Bilar är det bästa som finns.

Målet är att ge dig mer kött på benen och att dela med oss ur den stora kunskapsbrunn vi hunnit skaffa oss. 

Senaste artiklarna