Vem ska betala bilskatt vid ägarbyte?

Vem ska betala bilskatt vid ägarbyte? I samband med en försäljning av en bil så kan vissa frågor hopa sig. Vem ska egentligen betala bilskatten i samband med att bilens skattemånad infaller? Är det säljaren av bilen, är det köparen som ska betala eller delas beloppet upp mellan båda dessa?

I samband med att ett ägarbyte sker så finns det en sak som avgör kring vem som ska betala skatten: Skattemånaden. Det är den som helt avgör vilken av säljaren och köparen som ska betala. Natten mot det datum som skattemånaden börjar är viktigt att hålla reda på. Den som står som ägare av bile i fråga just då är nämligen den som ska betala skatten.

Håll koll på registreringsskylten

Vi kan säga att det handlar om en bil med siffra tre som slutsiffra i registreringsnumret. En siffra som alltså motsvarar Juni, enligt våra svenska regler. Skatten ska alltså betalas då. Allt klart? Vi fortsätter. Du säljer din bil och du ser till att ägarbytet sker den sista dagen i Maj. Detta scenario innebär att den nya ägaren är den som ska betala skatten.

Scenario nummer två innebär att du säljer din bil - och att ägarbytet sker - den första Juni. Här har du dragit nitlotten. Det är nämligen du som måste betala bilskatten och det är du som har en månad på dig att göra detta - även om du alltså inte är den som kör, eller äger, bilen i fråga. Det här bör man ha koll på i samband med att man både köper - och säljer - en bil. Det handlar om ganska mycket pengar som man kanske inte har, från någon, part lust att betala. Frågan är vad som händer om man vägrar.

Jag som säljare vägrar betala - vad händer?

Fler än en bilaffär har slutat med konflikt gällande skatten och angående vem som ska betala den. Ett vanligt scenario är att säljaren - vi ponerar att denne inte är den betalningsskyldige - åker omkring i sin nya bil och plötsligt blir stoppad av polisen som meddelar att bilen i fråga inte får köras. Detta som en följ av att säljaren - den betalningsskyldige - vägrat att betala sin bilskatt.

Som köpare här så får man vackert acceptera detta. Man kan inte köra iväg och säga till Polisen att det inte är ens eget ansvar - att säljaren av bilen gjort en miss. Det som man får göra är att försöka påverka säljaren av bilen och få denne att betala skatten. Till dess så är bilen att anse som obrukbar.

Säljaren i fråga, den betalningsskyldige, löper även han en risk. Om skatten inte betalas så går ärendet vidare till Kronofogden. Något som, milt uttryckt, kan vara ett väldigt dåligt val.

Rådet är att man ser över vad som verkligen gäller med bilskatten inför ett ägarbyte. Att erbjuda - vid en liknande situation - att mötas halva vägen kan vara en optimal lösning för att undvika både problem och konflikter.

Välkommen till bilgrejer.se!

Vi som ligger bakom den här sidan har ett brinnande intresse av fordon i allmänhet och av bilar i synnerhet. Bilar är det bästa som finns.

Målet är att ge dig mer kött på benen och att dela med oss ur den stora kunskapsbrunn vi hunnit skaffa oss. 

Senaste artiklarna