Bildemontering för miljön

Det ser inte trevligt ut med skrotade bilar ute i naturen. Lämna hellre in bilen på skroten. Där sker en bildemontering som är ett sätt att värna om miljön.

Eriks klass hade ett projekt som kallas Nicke Nyfiken. Där delas eleverna upp i grupper efter intresse. Sedan får de ta reda på mer om sitt ämne genom intervjuer och letande på internet. Eleverna i Eriks grupp gillade bilar och många av dem ville läsa till bilmekaniker när grundskolan var slut.

Därför hade de bestämt att ta reda på mer om bilskrot och var alla bildelar tar vägen. Finns det något som kan återanvändas? De hade bokat in ett studiebesök på en bilskrot där en av killarnas pappa jobbade. Sven, som pappan hette, skulle ge dom en rundvisning och berätta allt han visste för dem.

Spännande med bildemontering

Pappa Sven mötte killarna och tjejerna vid grinden in till Nordiska Auto Motor. De samlades i ett rum där de fick fika medan Sven berättade om processen. Bland annat att alla vätskor samlas in då de kan göra stor skada om de hamnar i marken. Man plockar ur bildelar som växellådor, speglar och bromsar. Metaller samlas och säljs för återanvändning.

Sedan fick de en guidad tur från när bilen kommer in till att den till slut knycklas ihop till ett litet paket. Vid den sista stationen fick alla barnen ha stora hörselskydd för att inte skada öronen. Det var ett mycket nöjt gäng som lämnade bilskroten. Nu skulle de hem och berätta allt om bildemontering.

5 May 2022

Välkommen till bilgrejer.se!

Vi som ligger bakom den här sidan har ett brinnande intresse av fordon i allmänhet och av bilar i synnerhet. Bilar är det bästa som finns.

Målet är att ge dig mer kött på benen och att dela med oss ur den stora kunskapsbrunn vi hunnit skaffa oss. 

Senaste artiklarna