Så lär du dig riskerna med halt underlag

På halkbanan får du avgörande erfarenhet och kunskap om riskerna med att köra bil på halt underlag. I en kontrollerad miljö får du känna hur bilen reagerar i situationer då den får sladd.

Att få sladd på bilen på en hal vägbana är förenat med livsfara. En avgörande del av körkortsutbildningen går därför ut på att lära sig bedöma och analysera riskerna med att köra på halt underlag. Detta kallas i kurstermer för “risktvåan” och utförs i en säker miljö på en halkbana. Många tycker faktiskt det är ganska roligt. På halkbanan får du träna på situationer du kanske inte ställts inför tidigare. Det är inte säkert du suttit i en bil förr som fått vattenplaning eller liknande, men här är det meningen att du ska utsättas för just det. Det kommer finnas en instruktör som säger åt dig att tvärnita där det är som halast.

Långa köer

Underskatta inte väderomslagen i Stockholm. Det kan regna på rejält, och på vintern är riskerna för snö stora. Båda två är faktorer som orsakar stor halkrisk. Därför är erfarenheterna från halkbanan centrala i din utbildning. Ibland kan det dock vara långa köer för att göra risktvåan. Det rekommenderas därmed att boka halkbana i Stockholm i god tid. I och med att momentet är obligatoriskt för dig som ska ta körkort kan det vara frustrerande att behöva vänta på ett ledigt tillfälle. Du vill som sagt ha erfarenheten av halt väglag i kontrollerad miljö, inte i skarpt läge första gången.

9 Apr 2021

Välkommen till bilgrejer.se!

Vi som ligger bakom den här sidan har ett brinnande intresse av fordon i allmänhet och av bilar i synnerhet. Bilar är det bästa som finns.

Målet är att ge dig mer kött på benen och att dela med oss ur den stora kunskapsbrunn vi hunnit skaffa oss. 

Senaste artiklarna