Sälja bil privat eller hos bilhandlare?

Dags att sälja bilen? Det kommer en tid så saker och ting förändras och då det, i och med detta, är dags att uppgradera bilen. Man kanske får familj och ett ökat behov av säkerhet och storlek på bilen. Man kanske har slutat uppskatta fart och fläkt och istället vill ha mer trygghet och komfort. Eller också kanske man börjat tjäna mer pengar och därigenom också kan unna sig lite mer bil för pengarna. Oavsett vilket. Den gamla bilen ska säljas.

Frågan är vad som är det bästa alternativet? Primärt så sker en försäljning av en bil genom två olika alternativ. Det ena innebär att du söker dig till en bilhandlare och att du sedan låter denne sköta försäljningen i fråga. Det andra alternativet är att du säljer bilen själv och att du sätter dig själv i förarsätet både gällande priset och gällande annonsering. Båda dessa sätt har tydliga för- och nackdelar. Vi tittar närmare på dessa:

Sälja via bilhandlare - för- och nackdelar

Att sälja via en bilhandlare är att välja den bekväma vägen. Vi tittar närmare på några fördelar som finns med detta beslut:

  • Du slipper arbeta. Att sälja en bil är krävande. Du ska vara redo att ta emot samtal 24/7 och du ska dessutom vara den som skriver alla fakta om bilen, som tar bilderna och den som sköter all administration gällande exempelvis försäkringar och skatter. Väljer du en bilhandlare så garanteras du en trygg marknadsföringskanal där din bil exponeras i rätt sammanhang och för helt rätt klientel. Du säljer din bil till bilhandlaren och han säljer den vidare.
  • Du får ett rimligt pris. Priset du erbjuds baseras på en noggrann värdering som utgår från exempelvis antal mil, skick, modell, år och efterfrågan. Du kommer att få ett lägre pris än vad du kanske förväntat dig - men du får också pengarna direkt i handen. En klar fördel.
  • Möjlighet till inbyte. En annan fördel med att välja en bilhandlare är att du kan slippa jakten på en ny bil. Detta genom att byta in din gamla bil mot en bil som säljs av bilhandlaren i fråga. Du lägger din bil, du stoppar in några tusenlappar emellan - något som ofta kan lösas genom ett smidigt lån på plats - och sedan kör du iväg i en helt ny bil. Enkelt!

Nackdelar med bilhandlare.

Den stora nackdelen med att välja en bilhandlare ligger i det uppenbara och det vi nämnt ovan: du får mindre betalt. Bilhandlaren ska, så att säga, också ha mat på bordet och kunna sälja bilen vidare med marginal. Det gör att det pris du erbjuds ligger på gränsen till det acceptabla. Fullt rimligt - men säkerligen långt ifrån vad du sett att liknande bilar säljs för privat.

För- och nackdelar med att sälja bilen privat

Fler väljer att sälja bilen privat. Det har blivit lättare att göra det genom att kanalerna för försäljning blivit fler. Du behöver inte längre lägga ut en annons i tidningen och vänta in lördagen. Idag kan du sälja bilen online och använda exempelvis Blocket (som dessutom har en speciell bilavdelning) eller exempelvis Köp- och Säljgrupper på Facebook. Fördelar med detta? Här är några:

  • Du får ett bättre pris. Det är den stora fördelen. Sätter du ett pris så är det också du som bestämmer det. Du kan tålmodigt vänta in rätt köpare och genom detta spara åtskilliga kronor jämfört med om du säljer bilen genom en bilhandlare.
  • Du sköter allt. En fördel är att du kontrollerar din försäljning och väljer vilka kanaler den ska exponeras i. Du kan hela tiden pusha din annons och göra så att den syns tydligare och du kan, som sagt, lägga ut annonser på flera olika ställen. Du är, helt enkelt, den som styr försäljningen.

Nackdelar:

  • Du sköter allt. Det här är även en nackdel. Det kommer att ringa folk ideligen. Det kommer att innebära en massa skambud och en massa bråk om priset. Det kräver även uppoffringar. När kan du visa bilen? Hur mycket kan du offra av din tid?
  • Risker. Det finns risker med att sälja privat. Vad händer om köparen börjar uppträda hotfullt i samband med att avtalet ska signeras? Vad händer vid betalningen - kommer pengarna in på ditt konto? En annan reell risk är att du exponerar var du bor. Den bil du säljer kanske är värdefull och du kan i och med att du lägger ut den visa upp för potentiella tjuvar var den finns. Tyvärr finns många skräckhistorier att se tillbaka på i samband med privata försäljningar av bilar.
  • Det tar längre tid. Alla tror sig kunna sälja bilen snabbt och till det pris man tänkt sig. Riktigt så enkelt är det inte. För varje dag som passerar så minskar chanserna i takt med att nya objekt kommer ut. Även om du lägger din annons överst - som kostar pengar - så kommer det att ta tid att sälja bilen. Snabba affärer utan att man tvingas pruta är få förunnat.

Vilket alternativ väljer du? Vi hoppas att vi gett några värdefulla infallsvinklar som gör ditt val lite enklare!

6 Nov 2020

Välkommen till bilgrejer.se!

Vi som ligger bakom den här sidan har ett brinnande intresse av fordon i allmänhet och av bilar i synnerhet. Bilar är det bästa som finns.

Målet är att ge dig mer kött på benen och att dela med oss ur den stora kunskapsbrunn vi hunnit skaffa oss. 

Senaste artiklarna